Forside - Mine dyr - Galleri - Pasning - Salg - Links

 

 

Pasning af Farvefrøer.

Her finder du en generel pasningsvejledning for hold af farvefrøer i terrarier.

Man bør altid finde mere detaljeret information om den enkelte art man ønsker at holde.


Generelt om Farvefrøer/Pilegiftfrøer.

Farvefrøernes udbredelse strækker sig fra Sydamerika og helt op i Mellemamerika, de varierer i størrelse fra 12 til 70 mm. Frøerne tilhører familien Dendrobatidae, de mest almindelige i hobbyen er Dendrobates, Ranitomeya, Phyllobates, Adelphobates og Epipedobates slægten, men Minyobates, Excidobates, Allobates og Colosthetus ses også jævnligt. Under hver slægt er der en del forskellige arter, som der i mange tilfælde så findes et utal af lokalitets varianter af. I fangeskab er frøerne helt ufarlige, da de ikke får de giftige insekter som giver dem mulighed for at danne deres hudgift. I naturen er det Phyllobates slægten som er giftigst, med P.terribilis som den giftigste og den som bliver brugt af en Colombiansk indianer stamme til af forgifte deres pusterørs pile med. Heraf er navnet Pilgiftfrøer kommet, hvor navnet farvefrøer er startet med de farvestrålende D.tinctorius varianter. Begge navne bliver brugt om hele Dendrobatidae familien.


Phyllobates terribilis "mint-farvet variant"

Hold i terrarium.

Frøerne holdes i et regnskovs terrarie indrettet som et lille stykke regnskov, vælger man at købe et færdigt terrarie kan det anbefales at købe et "rigtig" frøterrarie, dvs. vandtæt i bunden og med udluftning under forruden og i toppen af fint net med 0,5 mm maske størrelse. Udluftningen er vigtig for at undgå for meget dug på forruden og for at få et godt klima i terrariet. Køber du et terrarie med falsk bund er det bare at lægge et stykke spagnum klyne i bunden og beklæde baggrund og evt. sider med xaxim eller korkplader. Køber du et "almindeligt" terrarie lægges et drænlag på 4-5 cm. af lecanødder og så spagnum klynen oven på, så er det bare beklædning på baggrund og evt. sider. Her efter indrettes det efter om du har valgt en bundlevende art eller en klatrende art. Til en større bundlevende art som f.eks. D.tinctorius, D.leucomelas og D.auratus vælges som minimum et 40x40x40 cm.(LængdexHøjdexBredde) terrarium til en 4-5 unger og når de så bliver kønsmodne bør man flytte dem til et større eller sortere fra så man kun har 1,1 eller 1,2(Han,Hun,Ukendt) i denne størrelse terrarium. Til de bundlevende arter er det vigtigt at lave forskellige skjul på bunden med klyne stykker, "akvarie" rødder og beplantning. Er man derimod faldet for en af de små klatrende arter er 40x40x40 cm. også ok, men det er endnu bedre med 50 cm. i højden, evt. et 30x50x40 cm. som i de fleste tilfælde vil kunne huse 5 stk. voksne R.ventrimaculata, R.amazonica eller R.imitator varianter . Til disse er det vigtig at få nogle grene eller lianer op i terrariet og beplante disse med bromelier som er en epifyt der kan gro på disse grene og lianer mm.

Planter til dit terrarie kan være alt der kan trives i klimaet, men der er nogle som tager sig bedre ud end andre og der er ligefrem nogle som er et must for visse frøer. Det er en god ide at besøge en erfaren frømand, han vil næsten altid kunne undvære stiklinger af forskellige egnet planter og så er du sikker på de ikke er sprøjtet. Køber du hos blomster handleren skal du grundigt skylle planten med lunkent vand inden du tager den i brug.

Terrariet bør have en dag-temperatur på ca.23-26 grader og falde til stue-temperatur om natten.(ca.18-20 grader.) Til at belyse terrarierne med kan man benytte lysstofrør eller sparepære. Belysning kan i de fleste tilfælde varme terrarierne op fra stue-temperatur til de 23-25 grader. Man bør have en dagscyklys på mellem 12-14 timer. Luftfugtigheden bør ligge mellem 70-100% hos de fleste arter og holdes oppe ved at dushe 2-3 gange om dagen med en forstøver, har man mange terrarier kan et automatisk regnanlæg være en god ting. Hvis du vil undgå kalk på glas og planter bruges blødt vand til at vande med. En lille vandpyt frøerne kan bade i er også en god ting, den må ikke være ret dyb ca. 1-2 cm. Man kan bruge et stykke kokosnøddeskal smurt med et tyndt lag akvarie silicone som vandpyt.

Foder består af forskellige små insekter, i terrariet er det primært banan fluer og springhaler der udgør hoved fodret. Banan fluerne rystes i specielt vitamin pulver til frøer inden man fodre med dem. Springhaler kan "gutloades", hvilke vil sige at man kan få deres maver fyldt med næring inden man bruger dem, brug kvalitets foder til akvarie fisk, spirulina pulver mm. dagen før du bruger dem til frøerne. Natur foder er rigtigt godt, find en eng eller et andet sted der ikke er sprøjtet og så bare igang med et fintmasket net, større dyr som hvepse mm. sorteres fra men alle de små fluer, bladlys og "torden"fluer er rigtig godt foder og de fleste frøer tager det med stort velbehag. Du bør fodre dine ungdyr hver dag, en enkelt faste dag skader dog normalt ikke sunde dyr. Voksne frøer fodres efter behov, tit er hver anden dag nok, det er vigtig dine frøer ikke bliver for fede.

Gode begynder frøer.

Af de større farvefrøer kan nævnes de fleste D.tinctorius varianter, D.leucomelas, D.auratus, P.vittatus, P.terribilis og P.bicolor. En mellemstor frø som E.anthonyi(tidliger E.tricolor) er også fin, den har et fint tydeligt kald, er billig og let at opdrætte. Kigger du på de små arter er R.ventrimaculata, R.amazonica og R.imitator også gode begynder dyr, du skal være opmærksom på at unger/ungdyr af disse kræver du altid har småt foder som springhaler og små banan fluer hjemme. Du bør inden du får dine første frøer hjem have styr på at lave banan fluer, da disse er et must for en frømand.

Køb og salg af farvefrøer.

Farvefrøer er omfattet af Washingtonkonventionen CITES liste II og på EF-bilag B som betyder at der på vildtfanget/farm-opdrættede dyr skal medfølge CITES papirer ved handel. På fangeskabs-opdrættede dyr skal der være en opdrætserklæring fra opdrætteren med ved handel. De fleste farvefrøer kan købes som opdræt og det kan ikke anbefales nybegyndere at købe vildtfangede dyr da de tit kan være svære at afklimatisere og så har de typisk en del parasitter mm. som kræver den rette behandling.

Dette er en generel pasning/kom i gang vejledning. Du bør altid finde mere detaljeret information om den enkelte arts krav til klima og indretning.

 

 

 

 

 

• Dartfrogs.dk © 2008-2009 •